cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn

Wat is het?

Cervicogene hoofdpijn wordt veroorzaakt door overbelasting van de nek. Het wordt gekenmerkt door een zeurende pijn aan één kant van het hoofd of zelfs naar de ogen toe. Soms kan de pijn uitstralen tussen de schouderbladen of naar de schouders. Kenmerkend is dat de hoofdpijn in periodes voorkomt met periodes van geen hoofdpijn. Ook is de hoofdpijn drukkend van aard, niet schietend of drukkend.

Let op, deze hoofdpijn kan lijken op spanningshoofdpijn. Dit komt omdat er wel een grote overlap is in klachten. Echter geeft spanningshoofdpijn vaak enkel hoofdpijn aan de voorkant van het hoofd. Cervicogene hoofdpijn geeft zowel hoofdpijn aan de voor- als achterkant. Ook de oorzaak is verschillend. Spanningshoofdpijn ontstaat vaak door stress. Cervicogene hoofdpijn heeft vaak een andere oorzaak. 

Oorzaak van cervicogene hoofdpijn?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van cervicogene hoofdpijn. De meest voorkomende oorzaken zijn een onverwachte beweging (zoals een val of een klap op het hoofd) of een overbelasting (lange tijd een verkeerde houding aannemen). 

Ten gevolge van deze onverwachte beweging of overbelasting gaan structuren in je lichaam op spanning komen. Dit kunnen nekspieren zijn, maar ook -ligamenten, -pezen, of -wervels. De meest voorkomende spieren die deze hoofdpijn geven zijn de suboccipitale spieren (dit zijn de spieren net onder de schedel). Verder kan er een blokkage zijn van de 2 bovenste nekwervels. In mindere mate is er ten gevolge van een val schade aan een nekzenuw waardoor de pijn ontstaat. 

Behandeling?

De behandeling hangt af van de ernst en de oorzaak van de klachten. Als er geen zenuwschade is dan volstaat pijnmedicatie en manuele therapie.

De manueel therapeut zal een onderzoek uitvoeren en zal kijken naar de oorzaak van de hoofdpijn. Als het spier gerelateerd is kan hij opteren voor dry needling. Is het door een blokkage van een nekwervel zal hij opteren voor manuele therapie. Ook zal de therapeut altijd een neurologisch onderzoek uitvoeren. Als uit dit onderzoek blijkt dat er zenuwschade is, zal de therapeut doorverwijzen naar een neuroloog.

Heb jij last van deze hoofdpijn en wil je dit oplossen? Maak dan zeker een afspraak bij één van onze experts.

Facebook
LinkedIn

Openingsuren praktijk
Ma-Vrij 8.30 - 12.00 // 13.00 - 20.00
Za-Zo Gesloten

TRUG - Kinesist Berchem (Antwerpen)
Desguinlei 16 2018 Antwerpen

03 375 60 90
Bel ons

info@Trug.be
Stuur ons een bericht

Kinepraktijk Trug
× Acute klachten?