Wat is een lumbago?

Lumbago

Wat is een lumbago?

‘Lumbago’ of lumbalgie betekent letterlijk pijn aan de lage rug of lenden (Latijn Lumbus (lende of lage rug en Grieks algos (pijn)). Er wordt ook wel eens gesproken van een verschot in de rug. ‘Lumbago’ is een verzamelnaam voor verschillende lage rugklachten. Deze klacht komt vaak voor bij zowel mensen met een zware fysieke job als bij een zittend beroep.

Oorzaken en symptomen van een lumbago

Een lumbalgie wordt gekenmerkt door milde of (zeer) hevige pijn in de lage rug met al dan niet pijnlijke spieren (rugstijfheid). Bovendien kan je ook uitstralingspijn naar de billen, dijen of bovenbeen hebben. De pijn zal nooit verder stralen tot onder de knie. De klachten beginnen meestal spontaan. Het wordt vaak uitgelokt door een kleine of bruuske beweging (een licht voorwerp oprapen, rechtstaan uit een zetel, …). Verder kan een lumbago zorgen voor angst en stress. De aandoening is meestal goedaardig.

Behandeling van lumbago

Bij een acute lage rugpijn kunnen pijnstillers helpen. Hou de rug goed warm en vermijd alvast de eerste dagen hef- en tilwerk. Blijven bewegen binnen de pijngrenzen is noodzakelijk. Onderaan geven we enkele thuisoefeningen die kunnen helpen om de pijn te doen verlichten. Indien de klachten niet van zelf over gaan kan je best de huisarts contacteren om meer inzicht te krijgen in de klacht. De huisarts zal mogelijk doorverwijzen naar een kinesist of manueel therapeut. De behandeling zal gericht zijn op pijndemping d.m.v. mobilisaties lage rug, dry needling, stretching van de betrokken spieren en mogelijke actieve oefentherapie gericht op de buik- en rugspieren.

Heb jij last van een lumbago wij hebben de experts beschikbaar die dit samen met jou kunnen aanpakken. Twijfel niet om een afspraak te maken. Wil je liever zelf eerst je oefeningen aanleren lees dan onze blog over hoe lage rugpijn te verhelpen.

Facebook
LinkedIn

Openingsuren praktijk
Ma-Vrij 8.30 - 12.00 // 13.00 - 20.00
Za-Zo Gesloten

TRUG - Kinesist Berchem (Antwerpen)
Desguinlei 16 2018 Antwerpen

03 375 60 90
Bel ons

info@Trug.be
Stuur ons een bericht

Kinepraktijk Trug
× Acute klachten?