heupprotheserevalidatie_berchem_discus_hernia_chronisch

Heupprothese revalidatie

Verloop in het ziekenhuis

In de meeste situaties gebeurt de operatie onder een algemene verdoving of via een ruggenprik. De operatie zelf duurt ongeveer +/- 1.5uur. Na de operatie zou normaal gezien een kinesist vanuit het ziekenhuis de heupprothese revalidatie opstarten. In het algemeen wordt gesteld, als u zich goed voelt, mag u al de dag van de ingreep in de kamer stappen. 

Je blijft normaal gezien 4 dagen in het ziekenhuis. Hierin zullen de revalidatie-oefeningen onder begeleidingen van een kinesist worden uitgevoerd. De oefeningen bestaan uit stappen met ofwel looprekje of met 2 krukken. Je zal de trappen leren op en af gaan en inoefenen van transfer in en uit de auto. Verder zal de heup ook actief bewogen worden.

Wanneer naar huis? Dit hangt af van ziekenhuis tot ziekenhuis, maar in het algemeen wordt gesteld indien de wonde droog is, de pijn onder controle met pijnstilling en je de trap op en af kan, je naar huis mag (grosso modo is dit gelijk aan 4 dagen, maar kan per persoon verschillend zijn).

Verloop in onze praktijk

Fase 1: 4 dagen – 4 weken

– De eerste 4 weken zal progressief de steunname met krukken worden verminderd. Gemiddeld genomen zal je na 4 a 6 weken geen krukken meer nodig hebben.

– Ons doel is de eerste 4 weken om pijn te doen verminderen. Dit doen we door zachte massagetechnieken, lichte revalidatie-oefeningen (rustig je been in ruglig of zit bewegen zonder toestellen) en indien mogelijk ook al licht starten met fietsen.

Fase 2: 4 weken – 3 maand

– Ons doel is om vanaf nu te starten met coördinatie oefeningen. Denk hierbij aan oefeningen op een tol, trampoline of plank. We gaan al beginnen met lichte uitvalspassen in voor- zijwaartse richtingen.

Cardio-oefeningen zullen nu zeker ook aan de orde komen. Denk hierbij aan roeien, fietsen of cross trainer. Dit uiteraard allemaal afhankelijk van je eigen doelstelling.

Fase 3: 3 maand – 6 maand

– Tijdens deze fase in heupprothese revalidatie gaan we ons meer focussen op krachttraining en herwinnen van onze dagdagelijkse activiteiten. We gaan aan de hand van functionele oefeningen je lichaam voorbereiden op het dagelijkse leven.

Let op: de duur van elke fase is puur indicatief. Elke persoon reageert anders en er kan een verschil zijn in behalen van de doelstellingen. 

Facebook
LinkedIn

Openingsuren praktijk
Ma-Vrij 8.30 - 12.00 // 13.00 - 20.00
Za-Zo Gesloten

TRUG - Kinesist Berchem (Antwerpen)
Desguinlei 16 2018 Antwerpen

03 375 60 90
Bel ons

info@Trug.be
Stuur ons een bericht

[njwa_button id="5572"]

Kinepraktijk Trug
× Acute klachten?