nierstenen symptomen rugpijn

Rugpijn door nierstenen?

Wat zijn de symptomen bij nierstenen?

Zijn de symptomen van nierstenen altijd gelijk aan rugpijn? Nierstenen geven niet altijd klachten. Pas als een niersteen vast komt te zitten, ontstaat pijn. Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller, en komt de pijn in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik (tussen de onderste ribben en billen). 

Bijkomende symptomen

  • misselijk en overgeven
  • de pijn verplaatst zich van de zij naar de onderbuik
  • Na verloop van tijd een aandrang om te plassen

Bij het verdenken van nierstenen is het aangeraden om naar de huisarts of uroloog te gaan. Komen de klachten niet overeen met de beschreven symptomen dan heb je mogelijk een andere aandoening. Dit kan bijvoorbeeld een hernia van de lenden of een lumbago zijn.

Behandeling rugpijn en nierstenen?

Allereerst zal de uroloog of huisarts medicijnen voorschrijven die de spieren van de urinewegen helpen ontspannen. Hierdoor worden de urinewegen ruimer, waardoor je de steen kan uitplassen. Indien de niersteen is uit geplast zullen de symptomen van de nierstenen (zoals de rugpijn) snel afnemen en verdwijnen. Als de steen te groot is, kan de steen weggehaald worden via:

  • een operatie
  • via een niersteenvergruizer

Als dit nodig is zal de huisarts of uroloog u hiervoor informeren.

Preventie nierstenen

Door veel water te drinken, kan je nierstenen voorkomen. Zorg ervoor dat je 1.5l – 2.0l water per dag drinkt, zonder koolzuur. Als je in het verleden al eens nierstenen hebt gehad, drink je best 2.5l – 3.0l per dag.

Behandeling rugpijn zonder nierstenen?

Als de symptomen niet overeenkomen zoals beschreven dan heb je mogelijk een andere klacht. We raden dan aan om een afspraak te maken bij 1 van onze manuele therapeuten om op zoek te gaan naar de oorzaak van de pijn. Wil je meer weten over wat manuele therapie is en wat we doen, lees dan over onze behandeltechniek manuele therapie.

Facebook
LinkedIn

Openingsuren praktijk
Ma-Vrij 8.30 - 12.00 // 13.00 - 20.00
Za-Zo Gesloten

TRUG - Kinesist Berchem (Antwerpen)
Desguinlei 16 2018 Antwerpen

03 375 60 90
Bel ons

info@Trug.be
Stuur ons een bericht

Kinepraktijk Trug
× Acute klachten?