Wat is een Lage rug hernia?

Lage rug hernia

Wat is een lage rug hernia?

De wervelkolom bestaat uit gestapelde wervels. Tussen twee wervels zit een elastische tussenwervelschijf (=discus). In deze tussenwervelschijf bevindt zich een vloeistof dat zorgt voor schokabsorptie. Verder bevindt zich bij de tussenwervelschijven een holte waar het ruggenmerg zich bevindt. Het ruggenmerg vertakt zich tussen elke twee wervels in zenuwwortels die het lichaam in gaan, waardoor deze zenuwwortels zich vlak bij de discus bevinden.
Een hernia betekent letterlijk een ‘uitstulping’ en in dit geval van een tussenwervelschijf van de lage rug. De uitstulping is de vloeistof van de discus en kan een ontsteking veroorzaken en/of druk geven tegen één of meerdere zenuwwortels van de lage rug waardoor pijn ontstaat.

Oorzaken en symptomen van een lage rug hernia

Een lage rughernia wordt gekenmerkt door rugpijn en uitstralende pijn in bil of been die gepaard kan gaan met een doof gevoel, voosheid, krachtsverlies en/of vermindering van reflexen. Niezen, hoesten en persen kunnen de pijn verergeren. Het wordt typisch gekenmerkt door scherpe pijn in één been. Soms is er geen of minder pijn in de rug en enkel pijn in het onderbeen en de voet. Er zijn verschillende oorzaken die een hernia veroorzaken: 1. Zwaar lichamelijk werk (vnl. bij frequent vooroverbuigen en draaien van de wervelkolom) 2. Stress 3. Groot lichaamslengte 4. Roken 5. Meerdere dagen per week meer dan 2 uur autorijden 6. Erfelijke aanleg.

Behandeling van een lage rug hernia

75% van de patiënten herstelt spontaan de pijn binnen de 3 maanden, waardoor een conservatieve behandeling met pijnmedicatie, ontstekingsremmer, warmte en kinesitherapie aangeraden wordt. De pijnmedicatie/ontstekingsremmers zijn het meest effectief wanneer ze met vaste regelmaat worden ingenomen. De kinesist zal zich voornamelijk in de eerste fase richten op pijnstillende technieken (mobilisaties, stretching, dry needling,…) om vervolgens te starten met het verstevigen van de buik- en rugspieren. Verder is het belangrijk dat je blijft bewegen. Indien de pijnklachten na 6 tot 8 weken duidelijk verbeterd zijn, is het verstandig om dit beleid verder te zetten.
Bij hevige beenpijn/rugpijn en als de conservatieve behandeling onvoldoende helpen, kan een epidurale inspuiting met corticosteroïden de pijn sneller doen verminderen. Voornamelijk zal de eerste maanden zo’n injectie effectief zijn. Tracht daarna het conservatieve beleid terug te volgen.
Indien je een toenemende of ernstig krachtsverlies in de benen (bv. voorvoet niet meer goed optillen) en/of hevige uitstralend beenpijn (eenzijdig of aan beide kanten) en/of gevoelsuitval van je onderste ledematen en/of moeilijkheden hebt met urineren of stoelgang/urine op te houden of erectieproblemen zou opmerken, contacteer dan zo snel mogelijk uw huisarts, een specialist of de spoed van het ziekenhuis. Er is dan mogelijk een operatie noodzakelijk.

Heb jij last van een lage rug hernia wij hebben de experts beschikbaar die dit samen met jou kunnen aanpakken. Twijfel niet om een afspraak te maken.

Facebook
LinkedIn

Openingsuren praktijk
Ma-Vrij 8.30 - 12.00 // 13.00 - 20.00
Za-Zo Gesloten

TRUG - Kinesist Berchem (Antwerpen)
Desguinlei 16 2018 Antwerpen

03 375 60 90
Bel ons

info@Trug.be
Stuur ons een bericht

Kinepraktijk Trug
× Acute klachten?