hernia l5 s1

Hoe wordt een hernia l5 s1 behandeld?

De behandeling van een hernia l5 s1 is afhankelijk van de ernst. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen functieverlies of geen functieverlies. Verlies van functie wil zeggen dat je niet meer mogelijk bent om op je tippen of hielen te staan. Of je hebt een verlies van reflexen van je achilles- of patellapees.

Hernia l5 s1 zonder functieverlies

Een hernia zonder functieverlies zal je altijd moeten behandelen zonder een operatie. Afhankelijk van de hernia en het advies van uw arts zijn er verscheidende therapieën mogelijk:

  • Epidurale infiltratie

Dit is een inspuiting tussen de wervels. Hierbij wordt met een lange, fijne naald medicatie toegediend net buiten uw ruggenmerg (epiduraal). Deze behandeling is afhankelijk van de staat van uw hernia. Tijdens deze ingreep zit u rechtop. Volgens de richtlijnen van pijnanesthesiologen is deze aanpak slechts in de eerste drie maanden van de klachten zinvol. Deze termijn komt niet overeen met de diverse publicaties in het Journal “SPINE” waar uit naar voren komt dat het verstandig is zes tot acht weken conservatief (manuele therapie) te behandelen, tenzij er sprake is van een relatieve spoedindicatie (Bron: herniakliniek.nl).

  • Manuele therapie 

Bij de acute klachten zal de manueel therapeut manuele technieken uitvoeren en lichte oefeningen geven om de klachten te verminderen.

Na 6-tal weken zullen de pijnklachten verminderd zijn en gaat de manuele therapeut zich richten op het versterken van de rug- en buikspieren. Dit zal hij doen via gerichte oefeningen in de redcord of in de oefenzaal. In deze periode is het ook belangrijk om een werkplek onderzoek uit te voeren. Hier gaat onze collega samen met jou de ergonomie van je bureau na. Dit is van uitermate belangrijk om recidieven te voorkomen.

Na 3 à 6 maanden zal de therapeut zich samen met jou richten op sporthervatting of werkhervatting. Dit doet die door gerichte oefeningen aan te leren om zo opnieuw te kunnen genieten van een pijnvrij leven.

Geneest een hernia zonder operatie?

80% van de hernia’s genezen zonder operatie met manuele therapie en/of epidurale infiltraties na 3 maanden. 99% herstelt na 1 jaar.

Hernia l5 s1 met functieverlies

De enige behandeling is een lumbale microdescetomie of wel een operatie van de tussenwervelschijven. Deze operatie staat onder leiding van een neurochirurg. 

Wat is een lumbale microdescectomie?

De tussenwervelschijf zal via microscopische technieken verwijderd worden. 

Bij deze ingreep worden de patiënten onder volledige verdoving gebracht. Nadien worden ze omgedraaid in een soort van knielhouding (ook Mekka-houding genoemd). Hierbij wordt veel aandacht gegeven aan het feit dat er nergens overmatige druk op een lichaamsdeel onstaat. Dan wordt met een scopie RX-toestel het niveau van de hernia met een marker op de huid aangeduid en wordt de patiënt steriel ontsmet en afgedekt. Met behulp van een microscoop en microscopische instrumenten, wordt een incisie in de huid gemaakt van ongeveer 3-4cm, de spieren worden losgemaakt en een buisvormig instrument wordt ter plaatse gebracht. Hierlangs kan dan de zenuwwortel opgezocht worden en de hernia met fijne tangetjes verwijderd worden. Om te voorkomen dat er later een nieuw stukje van de kern van de discus naar buiten zou komen, gaan we meestal met de tangetjes tot in de kern van de discus, om daar nog losliggend materiaal mee weg te nemen.

Microdiscectomie

Figuur: Microdiscectomie

Nadien wordt de wonde gespoeld en gesloten. De duur van de ingreep varieert tussen een half uur tot anderhalf uur. Tijdens deze ingreep wordt gebruik gemaakt van jood-houdende ontsmettingsstoffen en preventieve antibiotica. Indien U allergisch bent voor bepaalde stoffen, dien U dit met uw arts en anesthesist te bespreken, zodat de nodige maatregelen kunnen getroffen worden.

Na de ingreep gaan de mensen ter observatie naar de ontwakingsruimte en meestal een goed uur nadien terug naar de gewone kamer.

Het doel van deze ingreep is de druk op de zenuwwortel weg te nemen, zodat de klachten verdwijnen (Bron: zol.be).

Na de operatie zal je verzorgd worden in het ziekenhuis. Vervolgens zal je een verwijsbrief krijgen om te revalideren na de hernia operatie. Deze is dezelfde als de behandeling van een hernia l5 s1 zonder functieverlies. Vaak wordt deze opgestart 6 weken na de operatie. Dit kan je best doen om recidieven te voorkomen.

Heb je nood aan revalidatie na een operatie of heb je geen functieverlies maar wil je jouw klacht doen verwijderen? Maak dan een afspraak bij 1 van onze experts.

Facebook
LinkedIn

Openingsuren praktijk
Ma-Vrij 8.30 - 12.00 // 13.00 - 20.00
Za-Zo Gesloten

TRUG - Kinesist Berchem (Antwerpen)
Desguinlei 16 2018 Antwerpen

03 375 60 90
Bel ons

info@Trug.be
Stuur ons een bericht

Kinepraktijk Trug
× Acute klachten?