Een goed postuur, achter het stuur: vermijd rugpijn na het fietsen
Het koers-DNA zit er bij de Vlaming stevig ingebakken. In het weekend op je stalen ros springen om ettelijke kilometers te vreten doorheen het Vlaamse land. Dat zit gesmeerd. Zeker met het (officieus) verplichte terrasje achteraf.
Fietsen is een zeer populaire hobby. Zoveel is duidelijk. Maar een hele middag over je stuur hangen, dat kan wegen op je rug. We sommen 4 tips op, om rugklachten te vermijden na je fietstocht.
Drinkbussen mee?
Wanneer je sport zweet je en verliest je lichaam vocht. Minder vocht betekent uitgedroogde spieren. Wanneer spieren uitdrogen komen verkrampingen en blessures voor. Hydrateren is de boodschap. Per uur dat je fietst drink je 1 bus water om genoeg vocht op te nemen.
Let wel op: alcohol droogt je spieren extra uit. Uiteraard kan die tripel Westmalle op het terras smaken. Maar je moet het wel verdienen door eerst genoeg water te drinken!
Koop je fiets niet ‘op de groei’
Let erop dat je fiets op maat is van jouw lichaam. Er zijn 3 contactpunten die in balans moeten zijn: het stuur, het zadel en de pedalen. De afstand tussen die drie moet overeenkomen met jouw lichaam.
Wanneer je fiets te groot, te klein of slecht afgesteld is, krijg je een onnatuurlijke zithouding. Ga je dan uren aan een stuk fietsen? Dan zijn fysieke klachten een logisch gevolg. Stel je fiets dus zeker goed af.
Hoe hou je het fietsstuur best vast?
Met je stuur navigeer je niet alleen je fiets, je balanceert jezelf er ook op. Heel je bovenlichaam steunt op dit punt, wat ervoor zorgt dat je hier veel druk uitoefent. Druk die wanneer je er fout mee omspringt kan resulteren in lichaamsklachten.
Hou daarom je stuur niet steeds op dezelfde plek vast. Wissel eens af: in de beugels, centraal op het stuur, aan de remmen. Maar pas wel op: in de beugels ervaren je armen het meeste druk. Deze positie neem je dus best niet te lang na elkaar aan.
Oneffenheden of een kasseistrook? Vang de schokken op in je pedalen door even recht te staan. Ook hou je je armen best in een lichte plooi. Overstrekte armen vangen de schokken veel intenser op, met klachten en blessures als resultaat.
Rouleren!
Trap niet met een té zwaar verzet. Wanneer je heel zwaar trapt, gaan je bekken meer kracht uitoefenen. Hierdoor belast je de rugspieren meer dan dat nodig is. Wanneer je gaat fietsen zoek je beter een versnelling waarbij je zonder al te veel moeite trapt. Een vlotte rotatie waarbij je niet het gevoel hebt dat je door een blok klei aan het stampen bent, haalt heel wat druk van je rug.
Allez, en route!
Zo, nu kan je de baan op. Klaar voor een fietstocht, zonder dat je nadien verkrampt in de zetel moet revalideren. Alsnog last van klachten in het lichaam na het fietsen? Plan dan hier een afspraak in bij Trug. Dan helpen wij je opnieuw naar een klachtenvrij lichaam.